فهرست مطالب

عرفانیات در ادب فارسی (ادب و عرفان) - پیاپی 40 (پاییز 1398)

مجله عرفانیات در ادب فارسی (ادب و عرفان)
پیاپی 40 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا اسدپور*، روشنک جهانی صفحات 11-31

    عبداله بن محمد میانجی همدانی ملقب به عین القضات از عرفای قرن ششم و همدوره سلجوقیان، در خاندانی دیده به جهان گشود که منصب قضاوت را در دست داشتند و او نیز وارث چنین منصبی بود؛ وی در برخی نامه های خویش به رفتار صاحبان منصب در زمان خود انتقاد داشته و بی‌پروا خطر می‌کرده است. چنین رفتاری در آن زمانه پرآشوب، او را آماج دشمنی مردان خطرناک سیاست می‌کرد. از آنجا که دشمنی خونین سلجوقیان با اسماعیلیان که ایشان را باطنیه و یا تعلیمیه نیز می‌خواندند، فضایی را ایجاد می‌کرد که برای  از میان برداشتن مخالفان به راحتی به آنها اتهام باطنی‌گری می‌زدند؛ عین القضات همدانی نیز از جمله کسانی است که طعمه این حریق گردید. او که مهمترین دستاویز اتهاماتش کتابی است به نام زبده الحقایق که آرای عرفانی و کلامی وی را باز می‌تاباند، علاوه بر اتهام باطنی‌گری، متهم به ادعای نبوت، ادعای خدایی و الحاد نیز بوده است. این عارف نامدار، در برابر این دسیسه و بی‌عدالتی بیکار ننشست و پیش از مرگ در زندان کوشید تا در رساله ای که شکوی الغریب نام دارد، بی اساس بودن اتهامات وارده را روشن کرده و از خود سلب اتهام نماید، هر چند که این رساله پر مغز نیز او را از سر به دار شدن نرهاند.

    کلیدواژگان: باطنیه، تعلیمیه، تاویل، سلجوقیان، عین القضات، شکوی الغریب
  • مهرداد چترایی، عطا محمد رادمنش، فاطمه پهلوان شمسی* صفحات 32-54

    رشیدالدین میبدی عارف قرن ششم، مولف کشف الاسرار و محمد بن غلام گهلوی در هند عارف قرن سیزدهم، دارای دیدگاه‌های عرفانی مشترکی هستند. گهلوی با دیدگاه عرفانی به شرح مثنوی یوسف و زلیخای جامی پرداخته است. یکی از موضوعاتی که جایگاه برجسته ای در قلمرو اندیشه عرفانی میبدی و گهلوی به خود اختصاص داده است عشق وهجران و وصال می باشد. هدف از این تحقیق احیای یکی از ذخایر مکتوب قرن سیزدهم و مقایسه آن با یکی از تفاسیر عرفانی قرن ششم است.در این مقاله کوشش شده است با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، آموزه های عرفانی میبدی با دیدگاه گهلوی مقایسه و وجوه مشترک آنها بررسی شود. حاصل این پژوهش این است که بسیاری از آموزه های عرفانی میبدی، به شکل سنتی در عرفان اسلامی گهلوی وجود دارد.

    کلیدواژگان: یوسف و زلیخا، محمد بن غلام گهلوی، کشف الاسرار
  • عظیم حمزئیان، رودابه خاکپور* صفحات 55-73

    سلوک یعنی پیمودن راه و سیر، یعنی تماشای آثار و خصوصیات منازل و مراحل در بین راه است. سیر و سلوک عرفانی درواقع سفری معنوی است که در آن سالک و طالب راه حق از خود به جانب حق تعالی گام برداشته و منازل و مقاماتی را طی‏می‏کند، تا به پیشگاه حضرت حق نایل گردد. زاد و توشه این سفر روحانی مجاهده و ریاضت نفسانی است. هر یک از عرفا درباره سیر و سلوک دیدگاه خاصی را طرح کرده و مطالب ارزشمندی را در این زمینه بیان نموده‏اند که در کتب ایشان، به آنها اشاره شده است. در این مقاله سعی بر آن است تا با روش توصیف و تحلیل به بررسی تطبیقی سیر و سلوک در آثار عزیزالدین محمد نسفی و در کتاب سیر وسلوک منسوب به بحرالعلوم پرداخته شود. با توجه به آثار ارزشمند ایشان، به این نکته می‏رسیم که هر دو عارف ارکان، مراحل، آداب و مقدمات خاصی را برای سیر و سلوک سالک بیان کرده‏اند که بیانگر دیدگاه عرفانی و شرعی آنها است. اما با وجود تفاوت در طریقه و شیوه سلوکی هر دو عارف مذکور، شباهت‌هایی را نیز می‏توان بین آنها بدست داد. این مقاله به بررسی و تحلیل نقاط اختلاف و اشتراک عزیزالدین محمد نسفی و علامه بحرالعلوم(ره) در این باره می‌‏پردازد.

    کلیدواژگان: سیر و سلوک، نسفی، بحرالعلوم
  • سهیلا ذوقی* صفحات 74-98

    دین زرتشت از کهن ترین ادیانی است که حاوی مبانی و مایه های اصیل عرفانی بوده و بر ادیان شرقی و غربی تاثیر شگرف داشته است. بی شک در عرفان و تصوف بیش از هر رشته دیگری، میراث زرتشتی حفظ و نگهداری شده و با تفسیرهای جدید و مناسب با دین اسلام ارایه گردیده است. با توجه به اهمیت نور در عرفان زرتشتی باید به این نکته پرداخت که مولوی نیز به عنوان یک عارف نامی مانند سایر عرفای پیش از خود و تحت تاثیر عرفان زرتشت به نماد نور توجه داشته و در معانی و مفاهیم متعالی آن تامل کرده است. در دین زرتشت آتش و نور، نشانه و رمز وجودی خداوند، انوار تابنده از آن ذات اقدس، معرفت و عرفان، شناخت حکمت و راه رسیدن به ذات حق باری تعالی هستند. معرفت و عرفان او نیز موضوعات بنیادین عرفانی از قبیل حقیقت وجود، حقیقت انبیا و اولیا، مساله رویت حق، مساله وحدت وجود و مقام فنا و بقا را که از پیچیده ترین موضوعات عرفانی است، از طریق نماد نور شرح و بسط داده است. البته باید متذکر شد که نماد نور در آثار مولانا نسبت به پیشینیانش از بسامد بالایی برخوردار است، و صور خیال و ایماژهای جذاب و جالبی دارد. مولانا براساس تجربه عرفانی خود، واژه ی نور را برای توصیف حقیقت وجود حق به کار می برد، که در این مقاله به بررسی آن پرداخته می‌شود.

    کلیدواژگان: عرفان، نور، زرتشت، مولوی
  • شمسی علیاری* صفحات 99-124

    به رغم دیدگاه‌های متفاوت متفکران گذشته و معاصر در تعبیر انواع رویاها، پرداختن به رویا در عرفان و ادبیات برای فهم سایر آموزه های عرفانی، نقش کلیدی و معرفتی دارد؛ رویاهایی که در تمثیل های عارفان از آن‌ها یاد می شود، حقایقی نهفته در خود دارند. این مقاله با هدف بررسی اشارات اخلاقی و عرفانی در رویاهای تمثیلی و به روش توصیفی و تحلیلی، رویاهای حکایت گونه مثنوی معنوی را اساس قرار داده تا بر اهمیت رویا در بافت تمثیل‌ها و نمادهای تعلیمی مولانا، دست یابد. شیوه کار در این مقاله، دسته بندی رویاها بر اساس محتوا و شیوه بیانی و جایگاه اخلاقی و عرفانی صاحبان رویا بوده است. در نتیجه به کارکرد تعلیمی و سلوکی همسان این موهبت الهی برای همه خواص و عوام با احراز شرایط لازم نفسانی و روحانی نظر داشته ایم.

    کلیدواژگان: اشارات اخلاقی و عرفانی، تمثیل، رویا، مثنوی معنوی
  • فرشاد عربی دیزگرانی* صفحات 125-149

    رساله قشیریه، از ابوالقاسم عبدالکریم بن هوازن قشیری (386- 465) از نامورترین کتب تعالیم صوفیه است که در دو فصل به نگارش آمده و در آن، جوع و اختیار فقر، یکی از مقدمات سلوک و راه‌های تصفیه، تصقیل و تنویر درون دانسته شده است. قشیری در مسند یک صوفی عالم و عامل، در باب‌های چهاردهم و چهل و دوم رساله خود، حول موضوع فقر و جوع اختیاری، حق مطلب را ادا کرده و در خصوص اهمیت کم‌زنی (فقر) و کم‌خواری (جوع) و نقش آن دو در تعالی روحانی آدمی سخن رانده است. مولانا نیز هم‌عقیده با او در تایید فقر (کم‌زنی) و تحمل گرسنگی (بی‌دمی)، نظرات قابل اعتنایی دارد. نگارنده، به شیوه توصیفی-تحلیلی، با انطباق آراء این دو نشان داد هردو متفق‌القول‌اند که تحمل اکسیر گرسنگی و درآمدن در کسوت فقر خودخواسته، مایه مصونیت از سرکشی‌ها و مهلکات و سبب درآمدن در مراتع حقایق سبحانی و مدخل عدم ازلی و فقر ذاتی است.

    کلیدواژگان: فقر، جوع، تصوف، قشیری، مولوی
  • احمد ذاکری*، جلال دهقانی صفحات 150-170

    زبان همواره در مسیر اختصار پیش می رود؛ یعنی می کوشد با به کارگیری کم ترین تعداد واژه مقصودش را منتقل کند. پیامد این فرایند اتفاقاتی است نظیر حذف اجزای جمله. شاعران و نویسندگان،گاهی به جهت مختصر ساختن کلام و البته رعایت اصول بلاغت و دقایق و ظرایف نحوی در سروده ها و نوشته های خود، برخی از اجزای کلام را حذف کرده‌اند که این فرایند(حذف) علاوه بر رعایت اصول نحوی زبان به عنوان یک عامل هنرمندانه و اثرگذار در انتقال مفهوم به مخاطب، سبب کنکاش و تکاپوی ذهنی وی در دریافتن بخش محذوف نیز می شود. مقاله حاضر به مبحث حذف و بررسی قراین آن در کتاب «منشآت صحیفه شاهی»، اثر ملا حسین واعظ کاشفی سبزواری می‌پردازد. صحیفه شاهی از آثار فخیم عهد تیموری است. با توجه به این مطلب که یکی از اختصاصات سبکی دوره تیموری، حذف ارکان جمله، خاصه حذف فعل است و این ویژگی سبکی و نوشتاری هم در آثار اکثر نویسندگان و منشآت نویسان این دوره دیده می شود، این خصیصه در اثر مذکور مورد بررسی قرار گرفته و نمونه هایی از آن ذکر گردیده است. این گفتار به روش توصیفی- تحلیلی، زیر مجموعه روش کتابخانه ای انجام پذیرفته است.

    کلیدواژگان: حذف ارکان، منشآت، صحیفه شاهی، واعظ کاشفی، دوره تیموری
|
  • Reza Asadpour*, Roshanak Jahani Pages 11-31

    Abdullah bin Muhammad Mianji Hamidani, who was called the Ein Al-Qozat, from the sixth-century mystics and was Contemporary with the Seljuqian mogul, Sultan Mahmud and Sultan Sanjar. He was born in a family that had a position of judgment and he was the heir of such a position, but since in his letters he considered the judge "haram and savior", it is apparent that the attitudes of the owners of his time Criticized and recklessly threatened. Such a behavior in his turbulent time, a full-fledged era of political rivalry, targeted him as an enemy of dangerous men, who Abul Ghasem Dargazini was at the head of the prime minister of the bloody sultan Mahmud. On the other hand, the bloody Enemy of the Seljuqian with the Ismailieh, who read them as an inspiration or training, created a space that they were easily accused of escaping the dissolution of the opposition. Meanwhile, the same leader of Hamedani is among those who have been the source of this fire. Of course, this is not the only charge of the great mystic of the sixth century; the most important source of his allegations is a book titled Zobdat al-Haghayegh, who opens his mystical and verbal statements,in addition to his innocence, has been accused of claiming prophecy, divine claim, and atheism. This famous mystic did not stop working against this plot and injustice and tried to pre-empt in prison in a treatise titled Shekvi al-Gharib, illuminating the unjustified accusations and disqualifying himself, although this The treasury of the brain also made him sick. In this paper, we have tried to emphasize the insinuation of the allegations of Ein Al-Qozat Hamidani and his defenses to the fact that this charge was only a political plot that provided some resemblance between the teachings of Ein Al-Qozat and internal teachings. And, as a result, the dust of the face of a historical fact.

    Keywords: Esotericism, Talimieh, Interpretation, Seljuqian, Ein al-Qozat, Shekvi al-Qarib
  • Mehrdad Chatrai, Ata Mohammad Radmanesh, Fatemeh Pahlavan Shamsi* Pages 32-54

    Rashid al-din Maybodi, mystic of Sixth century and the author of Kashf al-asrar, and Mohammad bin-Gahlouy in India, mystic of thirteenth century, have the common mystical views. Gahlouy having mystical views has described Masnavi Yousef and Zoleikha written by Jami . One of the subjects is love and Hijran and joiner that has outstanding condition in the mystical thought realm of Maybodi and Gahlouy. The study aims to revive one of thirteenth century written reserves and also to compare it with one of the mystical commentaries of sixth century. In this paper, it has been attempted to compare mystical teachings of Maybodi with Gahlouy,s views and survey their common aspects by using analytical- descriptive method. The result of this research is that there are many mystical teachings of Maybodi as traditional form in Islamic mystic of Gahlouy.

    Keywords: Yousef, Zoleikha, Mohammad bin-Gahlouy, Kashf al-asrar
  • Azim Hamzeian, Roudabeh Khakpour* Pages 55-73

    Bearing means walking the way, it means watching the effects and characteristics of homes and steps in between way. Mystical bearing is a spiritual travel which at that mystic ans willing right way for himself, step is taken to the excellence and goes houses and officials, let’s go to the imam right. Luggage spiritual travel is (endeavor) mujahid and sensual austerity. Each of the mystics about bearing is designed special view and they have expressed valuable content on this topic which is in their books, they are pointed to them. This article tries with descriptive and analytical method to be done for comparative bearing of bahr-ol-Olum. According to his works, we get point that are the mystics, special pillars, levels, rituals, preliminaries and etc to express for mystics bearing which expresses their mystical and religious views. Despite the difference in the way of both these mystics, similarities can be gained between them. This article is doing the study and analysis difference points and sharing Azizeddin Mohammad Nasafi and Allameh Bahr-ol-Olum on this topic.

    Keywords: Bearing, Nasafi, Bahr-ol-Olum
  • Soheila Zoghi* Pages 74-98

    Zoroastrianism of the oldest religions, which contains principles and a genuine mystical and profound influence on Eastern and Western religions have. Undoubtedly, the mysticism than any other discipline, Zoroastrian heritage conservation and new and appropriate interpretations of Islam has been presented. We should pay to this point regarding the light importance in Zoroastrian mysticism فاشفng the light importance in nged to new commrnts gions  that Moulavi was a popular mystic such as pre-yourself other mystics that under that effect of Zoroastrian mysticism is paid attention to the light symbol and is thought its lofty or high meanings and concepts. He is explained and extended also mystic institutional topics such as existence fact, the prophets and saintschr('39') fact, visit issue of right or God, pantheism issue and death and live by the light symbol is most complicate of mystic topics. Of course we should mention that in Moulavi works the light symbol has high frequency than its protection and support and it has attracting imagination form and signs.The Moulavi On the basis of his own mystical experience, light word to describe the reality of being right applies, which is discussed in this article.We are far from images and delusions  /The light, the light, the light, the light, the light

    Keywords: Mysticism, Noor, Zarathustra, Molavi
  • Shamsi Alyari* Pages 99-124

    Despite the differing views of past and contemporary thinkers in interpreting all kinds of dreams, practicing dreams in mysticism and literature to understand other mystical teachings plays a key and epistemic role, the dreams that are mentioned in the myths of the mystics lie in facts. Have their own. The purpose of this article is to study the ethical and mystical references in the allegorical dreams and, in a descriptive and analytical way, to base the dreams of the anthropomorphic Mathnawi on the importance of the dream in the context of molavichr('39')s allegory and teaching symbols. The way of working in this article is to categorize the dreams based on the content and manner of expression and the moral and mystical status of the dream owners. As a result, we have considered the same educational and behavioral function of this divine gift for all properties and commons with the requisite spiritual and spiritual requirements.

    Keywords: Moral, Mystical References, Allegory, Dream, Maanavi Masnavi
  • Farshad Arabi Dizgarani* Pages 125-149

    Resaleye Qushayriyye, as Ab-ul-Qasim Abd-ul-karim ibn Hawazin Qushayrichr('39')s work (11th century A.D), is one of the most celebrated books of Sufieh teachings which has been written in two chapters. In this compilation, hunger and poverty </strong>acceptances have been considered as one of the preliminary behaviours for refining, polishing, and illuminating the hearts and minds of the human beings. Considering the topic of poverty and voluntary hunger in 14th and 42nd chapters of his "Resale", Qushayri as an active learned mystic, has done justice to the significance of poverty and hunger and their role in humanchr('39')s spiritual elevation. Being in conformity with Qushayrichr('39')s opinion, Rumi also has remarkable ideas on confirming the importance of hunger. The articlechr('39')s writer, by applying a descriptive-analytic method, by comparing these two attitudes, wanted to put emphasis on showing their coincidence on the fact that tolerating hunger and wearing the cloth of voluntary poverty leads to being secure from rebellions and entering the territory of spiritual facts. Furthuremore, that is an enterance for eternal non-existence and intrinsic poverty.

    Keywords: Poverty, Hunger, Mysticism, Qushayri, Rumi
  • Ahmad Zakeri*, Jalal Dehghani Pages 150-170

    Language always goes forward the brevity way, which means trying to convey its intentions by using the least number of words.The consequence of this process is contingencies such as deletion of sentence components. Poets and writers sometimes omitted some of the components of the word in order to summarize the word and, of course, to observe the principles of rhetoric, punctilios and syntactic subtleties in their poems and writings. This process (deletion), not only observe the syntactic principles of language as an artistic and influential factor in conveying the concept to the audience, but also leads to contemplation and mental activity to find out the excluded part.The present article deals with the issue of removing and reviewing its proofs in the book "Monshaat Sahife Shahi" by Mollahossin Sabzevari. Sahife Shahi is one of great works of the Timurid era. Considering that one of the stylistic features of the Timurid era is the elimination of the elements of the sentence, especially removed the verb, and this stylistic and written feature is also found in the works of most writers and writers of compositions of this period. This feature has been studied in this work and some examples have been cited.

    Keywords: Deletion, compositions (Monshaat), Sahife Shahi, Vaez Kashafi, Timurid era